Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: orient
Date: Mon, 02 Feb 2015 17:28:16 +0100
Organization: private
Lines: 57
Message-ID: <o...@t...home>
References: <mamldt$f2o$1@speranza.aioe.org> <mantg7$ude$1@dont-email.me>
<o...@t...home> <c...@m...uni-berlin.de>
NNTP-Posting-Host: 78.8.153.1
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1422894502 9518 78.8.153.1 (2 Feb 2015 16:28:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 2 Feb 2015 16:28:22 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:360607
Ukryj nagłówki
W dniu .02.2015 o 17:00 Waldemar <w...@z...fu-berlin.de> pisze:
> Am 02.02.2015 um 14:55 schrieb Trefniś:
>
>> W ogóle radzę stosować sos sojowy zamiast soli tam, gdzie to ma sens.
>> Bo np. do słodkich wypieków nie będzie pasował :)
>> Zawiera znacznie mniej sodu niż sól kuchenna, więc zdrowo!
>>
>> Sos sojowy ma nutkę umami, co natychmiast poprawia smak wielu potraw!
>>
>> Trzeba wspomnieć o zawartości glutaminianu sodu w sosie sojowym.
>> Każdy musi sam odpowiedzieć sobie na pytanie, czy akceptuje i w jakiej
>> ilości.
>> Jeśli się go obawiacie, można do potraw dodawać lubczyk (tzw. magi).
>
> W Maggi też jest glutaminian sodu. Tak samo, jak i w pomidorach i mleku
> matki ;-).
> Po prostu nie za dużo tego dawać, to i problemów nie będzie.
Tak powściągliwie pisałem, żeby wojny ideologicznej nie wywoływać.
Zła prasa glutaminianu sodu jest po trosze modą, a po trosze
nieporozumieniem.
Benzoesan sodu, glutaminian sodu - co za różnica, brzmi bardzo podobnie :)
A poważniej, rzeczywiście jest wszechobecny, np. grzyby:
http://www.hajduk.pl/index.php/13-pieczarka-a-zdrowi
e/17-wiecej-pieczarek-mniej-soli
Warto poczytać powyższy link - glutaminian nie jest tak bezwzględnie
szkodliwy, jak niektórzy utrzymują.
Więcej ciekawych informacji:
http://zasadyzywienia.pl/glutaminian-sodu-e621-i-kwa
s-glutaminowy.html
Warto też zauważyć, że suszenie (np. pomidorów, czy grzybów) podwyższa
zaw. hwasu glutaminowy, dlatego grzyby suszone są przez niektórych uważane
za smaczniejsze.
--
Trefniś
|