Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.fsmpi.
rwth-aachen.de!newsfeed.straub-nv.de!feeder1-2.proxad.net!proxad.net!feeder2-2.
proxad.net!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt
-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POST
ED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Subject: Re: orient
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <mamldt$f2o$1@speranza.aioe.org> <mantg7$ude$1@dont-email.me>
<o...@t...home> <c...@m...uni-berlin.de>
<mapf1f$iht$3@speranza.aioe.org>
<1...@4...net>
<o...@t...home>
<1l9d6sza73ar8$.9xt6jn3hvkpe.dlg@40tude.net>
<o...@t...home>
Date: Tue, 3 Feb 2015 22:45:30 +0100
Message-ID: <1wws0xnp4q7n5$.2st80w404lze$.dlg@40tude.net>
Lines: 70
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.137.28
X-Trace: 1422999928 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2210 79.185.137.28:8440
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:360693
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 03 Feb 2015 22:27:44 +0100, Trefniś napisał(a):
> W dniu .02.2015 o 21:41 XL <i...@g...pl> pisze:
>
>> Dnia Tue, 03 Feb 2015 13:43:27 +0100, Trefniś napisał(a):
>>
> (..)
>>> Ale glutaminian sodu zawiera sodu _znacznie_ mniej, niż NaCl.
>>> Dlatego nadciśnieniowcy powinni go stosować zamiast soli, gdzie to
>>> możliwe!
>>
>> Niekoniecznie - raczej nie powinni stosować żadnej soli prawie wcale.
>
> "żadnej soli prawie wcale" - jesteś jednak niezastąpiona :)
Rodzajów soli (pod względem składu) jest wiele - więc żadnej z nich, a
jesli już, to prawie wcale = w ilosciach śladowych.
> Właśnie proponuję stosowanie glutaminianu
Glutaminian nie powinien być stosowany zamiennie z solą, ponieważ wywołuje
mnóstwo dolegliwości, plus uzaleznia, co prowadzi do akceleracji spożycia.
> zamiast tej "soli prawie wcale".
> Hehe...
> Albo soli niskosodowej.
Tia, to tej nieskosodowej można jeść wiency :->
>
>>
>>> Profilaktycznie również lepszy od soli (na nadciśnienie pracuje się za
>>> młodu).
>>
>> Itam, słyszałeśo badaniach na bliźniętach? Jedyne,co ma znaczenie, to
>> geny.
>
> Uważaj na kwantyfikatory - "jedyne, co ma znaczenie".
> A najlepiej zapodaj link do tych badań, które dowodzą, że "jedynie geny
> mają znaczenie" :)
>
> Bo ktoś pomyśli - mogę jeść dużo soli, bo w rodzinie nie ma
> nadciśnieniowców.
> Albo gorzej - mogę jeść dużo soli, bo rodzice chorują, więc i tak będę
> miał nadciśnienie.
>
> Zanim jednak dotrą do nas rewelacje Ikselki,
Twoje - z używaniem glutasoli zamiast zwykej soli - to jest dopiero
herezja.
W USA odbywa się co ileś lat zjazd bliźniąt, na którym naukowcy zbierają
materiały do badań. Głośny był tam przyklad braci, z których jeden jadł
całe życie fastfudy, nie ruszał się (siedząca praca, po prscy tv i piwo),
chlał piwsko itp, no i a jakże. No i oczywiście zdiagnozowano u niego
arteriosklerozę i stan przedzawałowy. Faceta ze zjazdu zabrali od razu do
szpitala. Natomiast drugi brat od 30 lat tylko zdrowe jedzonko, rowerek,
bieganko, zero używek i takie tam. Przebadano go też, aby udowodnić, jaka
to będzie różnica ohoho. I okazało się, ku przerażeniu badanego, że stan
jego tętnic i żył jest równie opłakany, jak u pierwszego. Teego się
oczywiście nie rozgłasza.
> ciekawym proponuję lekturę:
> http://www.czytelniamedyczna.pl/2897,aspekty-genetyc
zne-nadcisnienia-tetniczego.html
Jasssne.
|