Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.wroclaw.net.pl!not-for-mail
From: "walkie!" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: owoce morza
Date: Sun, 26 Nov 2006 20:44:29 +0100
Organization: NEWS.WROCLAW.net.pl
Lines: 46
Message-ID: <ekcqtu$1hib$1@wroclaw.net.pl>
References: <ekcpcj$uq5$1@mx1.internetia.pl>
NNTP-Posting-Host: xdsl-7554.wroclaw.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: wroclaw.net.pl 1164570366 50763 84.40.138.130 (26 Nov 2006 19:46:06 GMT)
X-Complaints-To: u...@w...net.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 26 Nov 2006 19:46:06 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.8 (Windows/20061025)
In-Reply-To: <ekcpcj$uq5$1@mx1.internetia.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:283822
Ukryj nagłówki
kajus44 napisał(a):
> Kupiłem owoce morza, małe opakowanie, na smak. Niestety nie bardzo wiem co z
> tym zrobić. W przepisach na necie sa potrawy wymagające mnóstwa czasu i
> składników, natomiast interesuje mnie przepis na przyrządzenie ich w 15-20
> minut, nie wiem, smażenie w głebokim oleju, przyrumienienie na patelni? Może
> ktoś wspomóc? Mam przyprawy, olej, margarynę, masło, bułkę tartą (panierka?)
> i chęci. Może coś tam się jeszcze znajdzie w szafkach.
> Pozdrawiam
> Irek
>
>
jak masz mieszanke to polecam Monti Mare czyli wloskie
risotto od gór do morza
potrzebujesz:
opakowanie mieszanki owocow morza (malze, osmiorniczki,
krewetki)
2 lodygi selera naciowego
30 dkg pieczarek
szklanke ryzu (dlugoziarnisty)
sol i pieprz
cebula
maslo
rosol (ja daje zkostki)
owoce morza rozmrozic
cebule pokroic w kosteczke
z lodyg selera usunac wlokna i pokroic w cienkie plasterki
pieczarki pokroic w plasterki (warto kupic male pieczarki)
na duzej patelni rztopic maslo, wrzucic cebule oraz seler i
zeszklic
wrzucic pieczarki i odparowac
nastepnie wrzucic owoce morza i chwile podsmazyc
wrzucic szklanke ryzu i przesmazyc wszystko ok 1 minuty i
zalac rosolem. rosol dolewac w miare wchlaniania go przez
ryz. pod koniec nie przesadzic z rosolem zeby nie wyszla
zupa z tego
doprawic sola i pieprzem
--
Justyna/walkie!
http://walkie.cegla.art.pl
mail: w...@m...wroclaw.net.pl
|