Data: 2006-11-26 19:44:29
Temat: Re: owoce morza
Od: "walkie!" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
kajus44 napisał(a):
> Kupiłem owoce morza, małe opakowanie, na smak. Niestety nie bardzo wiem co z
> tym zrobić. W przepisach na necie sa potrawy wymagające mnóstwa czasu i
> składników, natomiast interesuje mnie przepis na przyrządzenie ich w 15-20
> minut, nie wiem, smażenie w głebokim oleju, przyrumienienie na patelni? Może
> ktoś wspomóc? Mam przyprawy, olej, margarynę, masło, bułkę tartą (panierka?)
> i chęci. Może coś tam się jeszcze znajdzie w szafkach.
> Pozdrawiam
> Irek
>
>
jak masz mieszanke to polecam Monti Mare czyli wloskie
risotto od gór do morza
potrzebujesz:
opakowanie mieszanki owocow morza (malze, osmiorniczki,
krewetki)
2 lodygi selera naciowego
30 dkg pieczarek
szklanke ryzu (dlugoziarnisty)
sol i pieprz
cebula
maslo
rosol (ja daje zkostki)
owoce morza rozmrozic
cebule pokroic w kosteczke
z lodyg selera usunac wlokna i pokroic w cienkie plasterki
pieczarki pokroic w plasterki (warto kupic male pieczarki)
na duzej patelni rztopic maslo, wrzucic cebule oraz seler i
zeszklic
wrzucic pieczarki i odparowac
nastepnie wrzucic owoce morza i chwile podsmazyc
wrzucic szklanke ryzu i przesmazyc wszystko ok 1 minuty i
zalac rosolem. rosol dolewac w miare wchlaniania go przez
ryz. pod koniec nie przesadzic z rosolem zeby nie wyszla
zupa z tego
doprawic sola i pieprzem
--
Justyna/walkie!
http://walkie.cegla.art.pl
mail: w...@m...wroclaw.net.pl
|