Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!ne
ws.ebone.net!news1.ebone.net!fu-berlin.de!uni-berlin.de!glubsche.ukbf.fu-berlin
.DE!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pflaumenmus - pytanie
Date: Thu, 24 Jan 2002 14:19:21 +0100
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 23
Message-ID: <3...@z...fu-berlin.de>
References: <a2p0qh$ldt$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 1011878131 36395370 160.45.180.154 (16 17 19)
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: de,en,pl,cs,ru
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:93252
Ukryj nagłówki
> Czy wyzej wymieniony moze byc uzyty jako nadzienie do wypiekow?
> Na etykiecie jako skladniki sa wymienione sliwki, cukier, kwas cytrynowy i
> przyprawy.
może. To normalne powidła śliwkowe.
> Na zdrowy rozum powinno byc dobre. A moze w Niemczech moge dostac jakies
> inne marmolady, dzemy, konfitury, ktore spawdzily sie podczas pieczenia?
> Prosze o pomoc. Jestem pewna, ze cos takiego tu istnieje, tylko jeszcze do
> tego nie dotarlam. Skoro udalo mi sie tu kupic wafle do pischingera, to i
> marmolada musi gdzies byc.
jest marmolada, ale trudniej dostać. Jest w słoikach i chyba nazywa się
Mehrfruchtaufstrich. Musisz sprawdzić i poszukać.
Problem jest natury prawnej. Nie wiem jaki (idiota) to wymyślił, ale
Marmelade i Konfitüre muszą zawierać przynajmniej 50% cukru. Jak coś ma
więcej owoców (jak np. dżem niskosłodzony lub polska marmolada twarda),
to nie może się tak nazywać i nazywa się wtedy Fruchtaufstrich. Ja
ciastek z marmoladą nie robię, więc więcej ni nie pomogę. Marmoladę
twardą kupuje na ogół w Supersamie w Słubicach. Aha, jak będziesz
szukała miodu sztucznego, to się toto nie nazywa (bo nie może)
Kunsthonig, tylko Invertzuckermasse/-aufstrich.
Waldek
|