Data: 2002-01-24 13:19:21
Temat: Re: pflaumenmus - pytanie
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Czy wyzej wymieniony moze byc uzyty jako nadzienie do wypiekow?
> Na etykiecie jako skladniki sa wymienione sliwki, cukier, kwas cytrynowy i
> przyprawy.
może. To normalne powidła śliwkowe.
> Na zdrowy rozum powinno byc dobre. A moze w Niemczech moge dostac jakies
> inne marmolady, dzemy, konfitury, ktore spawdzily sie podczas pieczenia?
> Prosze o pomoc. Jestem pewna, ze cos takiego tu istnieje, tylko jeszcze do
> tego nie dotarlam. Skoro udalo mi sie tu kupic wafle do pischingera, to i
> marmolada musi gdzies byc.
jest marmolada, ale trudniej dostać. Jest w słoikach i chyba nazywa się
Mehrfruchtaufstrich. Musisz sprawdzić i poszukać.
Problem jest natury prawnej. Nie wiem jaki (idiota) to wymyślił, ale
Marmelade i Konfitüre muszą zawierać przynajmniej 50% cukru. Jak coś ma
więcej owoców (jak np. dżem niskosłodzony lub polska marmolada twarda),
to nie może się tak nazywać i nazywa się wtedy Fruchtaufstrich. Ja
ciastek z marmoladą nie robię, więc więcej ni nie pomogę. Marmoladę
twardą kupuje na ogół w Supersamie w Słubicach. Aha, jak będziesz
szukała miodu sztucznego, to się toto nie nazywa (bo nie może)
Kunsthonig, tylko Invertzuckermasse/-aufstrich.
Waldek
|