Data: 2003-11-04 14:35:43
Temat: Re: pieczone: karkowka i boczek
Od: Krzysztof Wróblewski <k...@a...wbc.lublin.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam - ja robie to tak - w cieplej wodzie rozpuszczam tyle soli az wyplynie na
wierzch zanuzone w niej jajo, dodaje szczypte saletry, po 3 ziarnaka pieprzu,
ziela ang. i liscie laurowe, 1 przepolowiona cebule - gdy woda wystygnie wkladam
do niej mieso i trzymam tak przez 3 dni w piwnicy (temp. troche nizsz niz
pokojowa), w drugim dniu nastrzykuje mieso ta zalewa (przez co zalewa trafia do
srodka - gruba igla i duza jednorazowa strzykawka) - po 3 dniach wyjmuje mieso,
nacieran ziolami prowansalskimi, wciskam w nie 2 - 3 zabki czosnku i pieke w
szklanym naczyniu w 180 st. C tyle godzin ile mialo kilogramow wagi - ostatnie
10 minut bez przykrycia - pycha na cieplo i zimno
|