Data: 2004-12-18 16:57:53
Temat: Re: pierniczki miękkie - jak zrobić?
Od: "@nn" <a...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Barbara (Basiek)" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
napisał w wiadomości news:cq1hdd$j57$1@opal.icpnet.pl...
> Nigdy nie piekłam z tego przepisu piernika. Zawsze były to
> pierniczki, ale jeśli masz ochotę na wilgotny, puszysty piernik, to
> mój przepis jest taki:
>
> 1/2 kg gotowanych ziemniaków
>
> 1/2 kg mąki
>
> 1/2 kg miodu
>
> 0,375 kg cukru
>
> 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
>
> 2 jajka
>
> 2 łyżeczki sody oczyszczonej
>
> 25 dkg tłuszczu
>
> (jeśli ma być czarny, dodaj kakao - było w pierwotnym przepisie, ale
> ja niestety go nie mogę jeść, więc usuwam z każdego przepisu)
>
> Miód rozpuścić na ciepło z cukrem (najpierw wlać miód, potem cukier,
> bo się skarmelizuje). Lekko skarmelizować. Dodać tłuszcz.
>
> Gotowane ziemniaki podlewać stopniowo roztopionym miodem i tłuszczem
> rozcierając. Lekko ostudzić, potem dodać resztę składników.
>
> Wstawić do nie rozgrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach C około
> 35 minut.
Dziękuję bardzo!!!
Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Małżeństwo to bardzo sprawiedliwe urządzenie: żona musi codziennie
gotować, mąż musi codziennie jeść"
|