Data: 2003-07-13 22:28:42
Temat: Re: plum chutney & peach pickles
Od: "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:432d.00000823.3f11d723@newsgate.onet.pl...
> A teraz pytanie: czy słowa chutney używa się w polskiej kuchni i
polskich
> jadłospisach,
Nie wiem, czy w typowo polskich polskich, ale w nomenklaturze
kuchennej pojęcie chutney funkcjonuje jak najbardziej. Od dżemu rózni
się przeznaczeniem, a także czasem octem z składzie.
wg serwisu www.kulinaria.pl
Chutney - to gęsty, przyrządzany najczęściej z jabłek, śliwek, papryki
i pomidorów słodko-kwaśny i ostry w smaku sos, który podaje się do
pieczonych mięs, ryb oraz wędlin. Pochodzi z Indii, w Europie
upowszechnili go Brytyjczycy.
oraz pare linków:
http://www.google.com/search?sourceid=navclient&ie=U
TF-8&oe=UTF-8&q=ch
utney
pozdr
cherokee
|