Data: 2003-07-13 22:03:15
Temat: plum chutney & peach pickles
Od: a...@p...onet.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
Mam prośbę, związaną z tłumaczeniem książki
Miejsce akcji: Georgia, USA
Kontekst wygląda w ten sposób, że jedna z bohaterek w dowód wdzieczności za
odwiezienie do szpitala obdarowuje swojego dobroczyńcę paroma słoikami swoich
słynnych przetworów (jak w temacie: plum chutney i peach pickles).
A teraz pytanie: czy słowa chutney używa się w polskiej kuchni i polskich
jadłospisach, czy należy raczej mówić o ostrym, korzenno - jakimśtam sosie
(albo dżemie - weług innych źródeł, m.in. archiwum prk), czyli opisowo?
I drugie pytanie, o pikle. Wiem tyle, że to brzoskwinie w słoiku. Ale jak
zrobione? W cukrze, marynowane, czy jeszcze inaczej?
Będe wdzięczna za wszelkie sugestie
Pozdrawiam
Lama
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|