Data: 2004-10-03 18:51:04
Temat: Re: podpuszczka do mleka
Od: Maciej Jastrzebski <p...@a...man.lublin.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Gusiek <a...@w...onet.pl> wrote:
> :)
> Podpuszczka jest do tego, zeby się szybko zdenaturowało - skoagulowało mleko
> i się zrobił ser. Niekoniecznie żółty. Twaróg też. Podpuszczka to enzym
> trawienny, peptydaza, rozbija wiązania peptydowe w białku mleka. W dużym
> uproszczeniu :) Do sera to chyba jeszcze potrzeba tych kultur mleczarskich,
> co?
> Są żółte sery robione bez podpuszczki. Np. Mlekovita takie kiedyś robiła,
> nie wiem, czy jeszcze robi.
Chodziło mi tylko o to, że twarogiem nazywa się raczej białko z mleka
skoagulowane kwasem mlekowym, a nie podpuszczką. Ale być może to drugie
(półprodukt do wytworzenia żółtego sera) to też 'twaróg'.
Pedro.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@m...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwd<vgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#B*"O*@n*/O@KE"1#N Bj*!'.
'K1Bj*@n*1l1B)Bm!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1BjN*+'];$?+=!$S}
|