Data: 2004-10-03 17:20:30
Temat: Re: podpuszczka do mleka
Od: "Gusiek" <a...@W...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Maciej Jastrzebski" <p...@a...man.lublin.pl> napisał w
wiadomości news:cjp55v$il3$1@news.lublin.pl...
> Gusiek <a...@w...onet.pl> wrote:
>
> >> to jest do robienia, żeby z twarogu robił się żółty ser.
>
> > Nie.
> > To jest do robienia, żeby z mleka robił się twaróg.
>
> Etam. Do robienia, żeby z mleka robił się twaróg, to jest kwas mlekowy.
> Podpuszczka jest do robienia, żeby z mleka zrobił się żółty ser (w dużym
> uproszczeniu i pogwałceniu wszelkich zasad gramatyki, oczywiście).
:)
Podpuszczka jest do tego, zeby się szybko zdenaturowało - skoagulowało mleko
i się zrobił ser. Niekoniecznie żółty. Twaróg też. Podpuszczka to enzym
trawienny, peptydaza, rozbija wiązania peptydowe w białku mleka. W dużym
uproszczeniu :) Do sera to chyba jeszcze potrzeba tych kultur mleczarskich,
co?
Są żółte sery robione bez podpuszczki. Np. Mlekovita takie kiedyś robiła,
nie wiem, czy jeszcze robi.
Pozdrawiam, Agata
|