Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia poszukiwany cider(jablecznik) Re: poszukiwany cider(jablecznik)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: poszukiwany cider(jablecznik)

« poprzedni post
Data: 2001-05-18 10:39:23
Temat: Re: poszukiwany cider(jablecznik)
Od: "Gandalf" <G...@V...PL>
Pokaż wszystkie nagłówki

"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1etlb1t.1do3lajvrom06N%wlos@tele.com.pl...
> busek <b...@w...pl> wrote:

> > Witam serdecznie

> > czy widzial ktos moze gdzies w sklepie taki angielski napoj zwany cider

> W sklepie nie, ale dwa balony cydru (tak to sie po polsu z francuska ta
> odmiana jablecznika nazywa) wlasnie u mnie dochodza. Produkcja jest
> latwa i choc pewnie nie bedzie tak dobry jak normandzki to przynajmniej
> znacznie tanszy niz importowany, ktory bywa w sklepach.

Czy stosujesz zbliżony przepis?

W całym postępowaniu ważna jest czystość naczyń, rąk i wszystkiego,
co używamy do przygotowania. Chodzi o to, żeby nie zakazić cydru
niewłaściwymi kulturami mikroorganizmów, utrudniającymi późniejsze
klarowanie.

To jest przepis na 10-20 l cydru. Potrzebny jest balon do produkcji wina
o pojemności 15-30 l, zamykany rurką fermentacyjną.

A. Przygotowanie "matki" drożdżowej.

1. W sklepie winiarskim, albo drogerii, albo przez przypadek w spożywczym
kupujemy drożdże winne, najlepiej do win białych, wytrawnych. Przy okazji
kupujemy też pożywkę dla drożdży. Bez pożywki też będzie działać, ale lepiej
ją kupić,

2. Czystą, litrową butelkę (dawne po mleku były niezastąpione) napełniamy
do połowy sokiem z winogron, bez cukru oczywiście. Jeśli sok z innych
owoców, to trzeba dosłodzić - ok. 50 g/0,5 l soku. Dodajemy też odrobinę
pożywki, dosłownie tyle co na czubku noża,

3. Pasteryzacja tego soku - butelkę zatykamy kłębkiem waty, wstawiamy do
garnka wypełnionego zimną wodą i na ogień. Po zagotowaniu gotujemy jeszcze
przez około 30 minut. Odstawiamy do _całkowitego_ wystygnięcia.

4. Odkrywamy watę, nalewamy/wsypujemy do butelki kupione drożdże winne,
starając się nie zanieczyścić szyjki, zamykamy tą samą watą i stawiamy
butelkę w ciepłym (20C-30C) miejscu na 2-4 dni, aż się zacznie silna
fermentacja,

B. Cydr

1. Jabłka w ilości 25-35 kg (orientacyjnie, bo w zależności od gatunku
jabłek i sposobu otrzymywania soku, wydajność soku to 4-6 l z 10 kg, lepsze
są o zielonej, lub słabo wybarwionej skórce, ale to niekrytyczne), dość
dokładnie
myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasiennie. Skórka zostaje.

2. Przepuszczamy je przez sokowirówkę, albo inne narzędzie tortur do
otrzymywania soku (winiarze mówią na sok moszcz :-) ). Napełniamy
balon moszczem do ok. 2/3 - 3/4 wysokości. Dodajemy matkę drożdżową,
i (niekoniecznie) pożywkę dla drożdży, całość mieszamy,

3. Zamykamy balon rurką fermentacyjną i stawiamy w ciepłym, ale bez
przesady - ok 20C miejscu. Fermentacja trwa krótko w porównaniu z winem,
ok. 2, góra 3 tyg. Kiedy się uspokaja, co poznajemy po tym, że drożdże
zaczynają opadać na dno balonu i cydr zaczyna się klarować, przenosimy
balon w chłodniejsze miejsce, ok. 10-15C.

4. Po wyklarowaniu, czyli całkowitym opadnięciu drożdży na dno, "obciągamy"
klarowny cydr znad drożdży. Jest nietrwały, bo niska zawartość alkoholu nie
chroni go przed psuciem się. Więc trzeba szybko pić ;-), a nadmiar można
przez krótki czas przechowywać w lodówce, albo spasteryzować w szczelnych
słoikach, np. w taki sposób jak się robi "weki".

Pozdrawiam,
Gandalf (AB)

P.S. Można też i bez "matki" drożdżowej, prowadząc fermentację na dzikich
drożdżach znajdujących się na skórce jabłek, ale wtedy nie ma gwarancji, że
się zawsze uda.





 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
18.05 Gandalf
18.05 EuGeniusz Dębski
18.05 Jerzy
18.05 Leszek K. TALKO
18.05 Dariusz K. Ladziak
18.05 Magdalena W.
19.05 Wladyslaw Los
19.05 Wladyslaw Los
19.05 Jakub Jewuła
21.05 Jerzy
22.05 Wladyslaw Los
22.05 EuGeniusz Dębski
22.05 Jerzy
22.05 Wladyslaw Los
22.05 Jerzy
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem