Data: 2001-05-18 22:28:06
Temat: Re: poszukiwany cider(jablecznik)
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Fri, 18 May 2001 06:28:43 +0200, w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
wrote:
>W sklepie nie, ale dwa balony cydru (tak to sie po polsu z francuska ta
>odmiana jablecznika nazywa) wlasnie u mnie dochodza. Produkcja jest
>latwa i choc pewnie nie bedzie tak dobry jak normandzki to przynajmniej
>znacznie tanszy niz importowany, ktory bywa w sklepach.
Nie opoowiadaj bajek ze latwa - wtorna fermentacja jablecznika przy
stezeniu alkoholu ponizej stabilnosci biologicznej to najwyzsza szkola
technik fermentacyjnych - to juz szampanizacje wina latwiej zrobic bo
zwykle stezenie alkoholu gwarantuje juz jaka - taka stabilnosc - a
przy tych siedmiu-osmiu najwyzej procentach alkoholu w jableczniku to
konwersja octowa chetnie pojdzie byle jej pozwolic...
Latwo to sie robi ocet z jablek!
--
Darek
|