Data: 2004-11-27 15:04:26
Temat: Re: potrawy z kielbasa
Od: "A.L." <a...@n...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Natalia wrote:
> a jak dokladnie robi sie fasolke po bretonsku?
Wklejam z archiwum przepis Magdy (slonko). Ja robie podobnie, tylko nie
zageszczam maka, bo fasola rozgotowujac sie nadaje odpowiednia gestosc.
Fasolka po bretońsku
40 dag fasoli "Jasiek"
1-2 cebule
5 dag boczku
10 dag kiełbasy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
słodka papryka, sól, pieprz, cukier
Fasolkę wypłukać w zimnej wodzie, namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować
w tej samej wodzie, w której sie moczyła. Na patelni podsmażyć boczek,
kiełbasę, cebulę (wszystko pokrojone w kostkę) i dodać do gotującej się
fasolki. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku papryką, solą,
pieprzem i cukrem (potrawa ma mieć słodko - winny smak). Na koniec zagęścić
potrawę zasmażką z łyżki mąki.
--
Pozdrawiam,
Ania
Moje aukcje: http://tinyurl.com/4t9sc
|