Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.task.gda.pl!news.mm.pl!.POSTED!not-for-mail
From: u...@d...invalid
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: [prasa] Margaryny
Date: Fri, 21 Sep 2012 22:14:24 +0200
Organization: Multimedia Polska SA
Lines: 16
Message-ID: <k3ihpm$esq$1@news.mm.pl>
References: <o...@s...intranet.azymut.pl>
<3...@g...com>
<o...@s...intranet.azymut.pl>
<c...@g...com>
NNTP-Posting-Host: host-217-172-246-145.lodz.mm.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.mm.pl 1348258422 15258 217.172.246.145 (21 Sep 2012 20:13:42 GMT)
X-Complaints-To: a...@m...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 21 Sep 2012 20:13:42 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:15.0) Gecko/20120907
Thunderbird/15.0.1
In-Reply-To: <c...@g...com>
X-Antivirus: avast! (VPS 120921-0, 2012-09-21), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:348241
Ukryj nagłówki
W dniu 2012-09-21 16:08, czeremcha pisze:
> Do pieczywa - masła nie lubię. Naszego masła w naszym klimacie. Poza tym - nie
smarujemy na palec grubo, a tylko na aby-aby, więc kwestie smakowe nie mają tu
wielkiego znaczenia. Natomiast wielkie znaczenie ma szybkie jełczenie masła przy tak
powolnym zużyciu. Twarde - gdy w lodówce, gdy poza nią - to przez większą część roku
za miękkie, no i jełczeje ekspresowo.
>
> Dlaczego piszę "naszego masła w naszym klimacie"? Bo przez 4 lata jadłam irlandzkie
masło w irlandzkim klimacie i tam mi odpowiadało. I smak /dodatek soli ;-)/, i
związana z klimatem możliwość przechowywania go poza lodówką.
Może Ci się to nie spodobać, ale mam sposób na twarde masło. Może nie
jakoś tak super wygodny jak użycie margaryny no i może nie jakiś tam
odkrywczy, ale zawsze... Tzn. pierwszą rzeczą jaką robię to właśnie
wyjęcie masła z lodówki i pieczywa (to już nie z lodówki ;) ).
Zeskrobuję cienkie warstwy masła kładąc je na razie tylko na kanapkach.
Jak już położę, kroję wędliny, sery, pomidory, siekam cebulkę czy inne
rzodkiewki i papryczki. Składników jest na trzy gęby + śniadania do
pracy szkoły więc trochę schodzi. Gdy składniki gotowe to masło się
elegancko rozsmarowuje a kanapki można "konstruować" z gotowych
"prefabrykatów". Polecam.
|