Data: 2005-10-03 09:04:44
Temat: Re: pyt. o marynowane grzyby
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Basia" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dhqps3$aai$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> >
> > We wszelkich marynatach środkiem konserwującym jest ocet.
> >
>
> ale grzybów nie zalewa się "żywym" octem, ale rozcieńczonym i z dodatkiem
> cukru, stąd moje pytanie, czy jest to wystarczające, czy jednak
pasteryzacja
> wskazana, żeby grzyby mogły postać ok. jednego roku.
>
> pozdrawiam
> Basia
>
>
Moja babcia uzuwała 6% octu bez rozcieńczania..i generalnie robiła takie
kwasniejsze grzybli...mogły potem bardzo długo stac...
poza tym jak sie zaleje ciepła zalewa to słoiki sie zamkną szczelnie..
Marek
|