Data: 2005-10-03 09:03:50
Temat: Re: pyt. o marynowane grzyby
Od: BasiaBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Basia napisał:
> Czy pasteryzujecie grzyby marynowane? Znaczy obgotowane grzyby ułożone w
> słoikach i zalane marynatą? Wydaje mi się, że podczas pasteryzowania
> marynata robi się "śluzowata", ale jeśli tylko zaleję grzyby marynatą
> (wystudzoną) i zamknę słoiki to jaka będzie ich trwałość?
> A może jakieś sprawdzone przpisy na marynowane leśne grzyby?
Przepisów jest wiele. Mam kilka sprawdzonych. Ale nie wiem, czy lubisz
bardzo kwaśne, czy lekko, czy z cebulą i dużą ilością przypraw, czy nie.
Czy słodkawe...
Jeśli robię bardzo lekko zakwaszane, pasteryzuję, jeśli mocno kwaśne,
nie. Wydaje mi się, ze glutowatość, która mi zresztą nie przeszkadza,
bierze się z gatunku grzybów, a nie z pasteryzowania, ale jakos
specjalnie nie wnikałam. Zawsze je możesz przepłukać przed jedzeniem.
--
pa, Basiabjk
|