Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neost
rada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Subject: Re: ratowanie kapusty
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <5444a7fb$0$13602$65785112@news.neostrada.pl>
<lhvlgezral8o$.q7pt1pjp4tvv.dlg@40tude.net>
<5446b4ca$0$12641$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Tue, 21 Oct 2014 23:04:07 +0200
Message-ID: <1xeutszsd3ox7$.rsttz0ocbter.dlg@40tude.net>
Lines: 34
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.66.10
X-Trace: 1413925445 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 3166 79.185.66.10:6410
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:357956
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 21 Oct 2014 21:32:37 +0200, Krycha napisał(a):
> Dziś rano nakłuwałam w słoikach i ponownie ugniatałam,
> wieczorem powtórzyłam tą czynność ujmując nadmiar solanki,
> aby nie wyciekał ze słoika, ale zakrywał kapustę.
> Tym razem po nakłuciu i ponownym ugnieceniu, aby na wierzchu był płyn,
> słoiki zakręciłam.
> Jeżeli jutro wybije gaz na tyle, że zrobią się przerwy w kapuście, to
> pewnie znowu odgazuję.
> Kapusta jest dziś już częściowo ukiszona. To 4 dzień procesu kiszenia.
>
Jeżeli znowu będą przestrzenie i gaz wypchnie solankę ze słoików, to znowu
ubij w słoikach tę kapustę i na wierzch dolej wody zagotowanej z solą -
ostudzonej. Ma nie być suchych przestrzeni. Trudno, skoro od początku
chcesz mieć w słoikach kapustę, to trochę zachodu będziesz miała, ale
warto, żeby nie zmarnowac roboty z krojeniem...
Nie rezygnuj, w przyszłym roku zrób wstępnie w dużym naczyniu - łatwiej
odgazować, no i nie tracisz cennej solanki, bo ona nie wypłynie z dużego
naczynia. Nawet kiedy jest jej za dużo, to podkiszoną(!) solankę odlej do
dużego słoja, zakręć lekko (ona też fermentuje i w szczelnym słoju powstaje
ciśnienie mogące go rozsadzić), a kiedy kapusta się ukisi, przełóż ją do
słoików ewentualnie uzupełniając tą solanką ze słoja i od razu wynieś słoje
do zimnego. No i z doświadczenia powiem, że najlepsze są słoiki Weck'a - bo
kwas nie ma styczności z metalem. Twisty zawsze rdzewieją, no nie ma siły,
nawet jeśli kapusta nie dotyka nakrętek - opary są kwaśne i zakrętki łapią
rdzę. A to nie jest nic dobrego, cała wit. C idzie w diabły.
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
|