Data: 2004-03-11 21:01:42
Temat: Re: ryba wedzona w domu
Od: "Krzysztof Kraszewski" <k...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > Ja robie cos podobnego, tyle ze zamiast trocin uzywam mieszanki herbaty,
> > cukru i ryzu (w rownych proporcjach). Dodatkowo nie wrzucam tego
wszystkiego
> > bezposrednio na patelnie, tylko dno patelni wykladam folia aluminiowa -
> > wtedy spalone "wedzidlo" mozna wyrzucic razem z folia a patelnia jest
nie
> > naruszona. Fakt ze kuchnia musi byc dobrze wietrzona, bo po podniesieniu
> > pokrywki wydobywaja sie olbrzymie ilosci dymu - ale warto. Nie robilem
tak
> > nigdy ryby, ale piersi z kurczaka wedzone 8-10 min sa rewelacyjne.
Trociny nie powinny pochodzic z drewna iglastego lecz z
lisciastego)najlepiej twardego jak buk,dab.
W prosty sposob mozna je nastrugac z byle patyka.
W sklepach wedkarskich sa spec.miniwedzarnie.Mozna do nich dostac juz
przygotowane trociny.
Mam taka i uzywam jej przemienne jako grill.
KK
|