Data: 2003-07-30 13:08:01
Temat: Re: ryż
Od: maruda - Ryszard <maruda_smurf@#usun#gdynia.mm.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2003-07-30 14:27, osoba przedstawiająca się jako 'Magdalena
Witkowska' zechciała zauważyć:
>>Może ktoś
>> wie, jak ugotować klejącą ryżową papę?
>
> Ja mam wspaniały przepis na ryż na sypko, który na końcu wychodzi jedną
> sklejoną bryłą. Może to wina ryżu który stosuję? Ale może zastosujesz ten
> sam i wyjdzie Ci to samo ;)
>
> ryż : woda
> 2 : 3
>
> Wrzucamy do garnka, solimy. Zagotowujemy. Gotujemy na małymmałym ogniu 10
> min pod przykryciem. Po 10 min. wyłączamy palnik i czekamy 20 min.
> Ryż "na sypko" gotowy. :)
>
> Mam jeszcze przepis na kasze na sypko, ale kasza już faktycznie jest
> fantastycznie sypka :)
>
Z tą proporcją może wyjść różnie. Stosuję zasadę 1 cm wody nad ryżem.
Ryż płykany, najlepiej zwykły nie preparowany. Reszta identycznie.
Uwaga dla Asiuni: ryż na sypko wcale nie jest na sypko. Tzn.
poszczególne ziarenka lekko się kleją. Magda podała chiński sposób
gotowania ryżu. A jak jeść pałeczkami poszczególne ziarenka?
Taki ryż jednocześnie jest i sypki i ma tendencję do sklejania.
R.
|