Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ryz na sypko?
Date: Sat, 19 May 2001 11:25:08 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 32
Message-ID: <9e5e7p$5u5$1@news.tpi.pl>
References: <9e5b9f$48m$3@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 990264377 6085 213.25.246.186 (19 May 2001 09:26:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 19 May 2001 09:26:17 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-I-Am-Sorry: For my broken newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: ryz na sypko?
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:52108
Ukryj nagłówki
Użytkownik wilu007 <w...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9e5b9f$48m$...@n...onet.pl...
> Pomozcie, jak ugotowac/usmazyc/udusic ryz aby byl taki fajny jak np w
sieci
> wychodzi. Cos robie nie tak, ale nie wiem co.> restauracji "Sphinx"?
Typowy przepis ryzu na sypko sie nie sprawdza.
> Pomozcie,Pliiiiiiiiiiiiis
Najprostrzy sposob na swiecie to kupic ryz z napisem Parboiled na
opakowaniu.
Jest to ryz preparowany termicznie.Jak piszą producenci , jest to metoda
uszlachetniania ryzu. Większosc witamin i soli mineralnych znajduje sie w
oslonce miedzy plewa a ziarnem. W celu zachowania waznych skladnikow
odzywczych zostaly ziarna ryzu przed luszczeniem poddane procesowi
nawilzania para pod cisnieniem . Dzieki temu cenne skladniki odzywcze
pozostaly w ziarnie. W procesie tym ryz uzyskal gladka, zahartowana powloke,
dzieki ktorej pozostaje zawsze sypki, rowniez po dluzszym gotowaniu a takze
po wielokrotnym podgrzewaniu.
Przepis gotowania jest na opakowaniu, ja w wiekszej ilosci osolonej wody
gotuje wedlug czasu wskazanego na opakowaniu to znaczy 16 - 18 min. i
odcedzam I to juz. Jest tak sypki, jakby kazde ziarno odpychalo sie od
siebie:))))
Ryz ze slowem PARBOILED na opakowaniu, firmy moga byc rozne,
dostepne w wiekszosci sklepow. W duzych marketach obowiazkowo.Odrobine
drozsze od zwyklego ryzu - ale niewiele.
sukcesow
kulinarnych z sypkim ryzem zycze:)))) Jola L-L
|