Data: 2001-05-19 16:12:56
Temat: Re: ryz na sypko?
Od: <e...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Drodzy grupowicze,
> Pomozcie, jak ugotowac/usmazyc/udusic ryz aby byl taki fajny jak np w sieci
> restauracji "Sphinx"? Typowy przepis ryzu na sypko sie nie sprawdza.
> Prubowalem juz roznych metod: najpierw podgotowac pozniej podsmazyc na
> patelce, probowalem odwrotnie: najpierw smazenie pozniej gotowanie i tez nie
> wychodzi. Cos robie nie tak, ale nie wiem co.
> Pomozcie,Pliiiiiiiiiiiiis
> Wojtekmailto:w...@p...onet.pl
>
> Wydaje mi sie, ze najprosciej i najpewniej jest tak:
wode w proporcji 2 razy tyle co ryzu/objetosciowo/ gotujemy, solimy, dodajemy
lyzke oleju, wsypujemy ryz, 1 raz mieszamy; dalej gotujemy na malym ogniu pod
przykryciem sprawdzajac czy ryz juz wchlonal cala wode-wtedy garnek opatulamy
kocem i po 20min. ryz jest gotowy-super sypki.
Tak samo mozna z kasza gryczana-tylko proporcja kaszy do wody jest wtedy 1:1,5
pozdr-ewa
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|