Data: 2001-05-19 09:25:08
Temat: Re: ryz na sypko?
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik wilu007 <w...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9e5b9f$48m$...@n...onet.pl...
> Pomozcie, jak ugotowac/usmazyc/udusic ryz aby byl taki fajny jak np w
sieci
> wychodzi. Cos robie nie tak, ale nie wiem co.> restauracji "Sphinx"?
Typowy przepis ryzu na sypko sie nie sprawdza.
> Pomozcie,Pliiiiiiiiiiiiis
Najprostrzy sposob na swiecie to kupic ryz z napisem Parboiled na
opakowaniu.
Jest to ryz preparowany termicznie.Jak piszą producenci , jest to metoda
uszlachetniania ryzu. Większosc witamin i soli mineralnych znajduje sie w
oslonce miedzy plewa a ziarnem. W celu zachowania waznych skladnikow
odzywczych zostaly ziarna ryzu przed luszczeniem poddane procesowi
nawilzania para pod cisnieniem . Dzieki temu cenne skladniki odzywcze
pozostaly w ziarnie. W procesie tym ryz uzyskal gladka, zahartowana powloke,
dzieki ktorej pozostaje zawsze sypki, rowniez po dluzszym gotowaniu a takze
po wielokrotnym podgrzewaniu.
Przepis gotowania jest na opakowaniu, ja w wiekszej ilosci osolonej wody
gotuje wedlug czasu wskazanego na opakowaniu to znaczy 16 - 18 min. i
odcedzam I to juz. Jest tak sypki, jakby kazde ziarno odpychalo sie od
siebie:))))
Ryz ze slowem PARBOILED na opakowaniu, firmy moga byc rozne,
dostepne w wiekszosci sklepow. W duzych marketach obowiazkowo.Odrobine
drozsze od zwyklego ryzu - ale niewiele.
sukcesow
kulinarnych z sypkim ryzem zycze:)))) Jola L-L
|