Data: 2006-04-24 07:51:57
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: BasiaBjk <b...@Q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
JaMyszka napisał(a):
> Trudno mi zgadywać, dlaczego przyczepiane są narodowości do
niektórych potraw,
> które nie są potrawami narodowymi.
Pewnie te potrawy wywodzą się jednak (bardziej lub mniej pokrętnymi
drogami) z kuchni narodowych lub regionalnych. Potem, po drodze były
zmieniane, "ulepszane", oswajane - ale nazwa została, może dla
upamiętnienia genezy.
Podobnie z nazwiskami: zrazy Radziwiłłowskie, zupa cebulowa Przypkowska,
czy wręcz z grupami zawodowymi - z tym chyba najbardziej pokrętnie: coś
tam admiralskie, generalskie, "po kapitańsku", czy teraz popularna w
przydrożnych gospodach tendencja w stronę "ludu": po chłopsku, po
rybacku, a nawet "zupa dziadowska", jedzona przeze mnie w okolicach
Zamościa (rodzaj kapuśniaku z wędzonką).
--
pa, BasiaBjk
|