Data: 2006-04-24 08:09:27
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: " JaMyszka" <j...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
BasiaBjk napisała:
> > Trudno mi zgadywać, dlaczego przyczepiane są narodowości do
> > niektórych potraw, które nie są potrawami narodowymi.
>
> Pewnie te potrawy wywodzą się jednak (bardziej lub mniej pokrętnymi
> drogami) z kuchni narodowych lub regionalnych. Potem, po drodze były
> zmieniane, "ulepszane", oswajane - ale nazwa została, może dla
> upamiętnienia genezy. [...]
Widzę, że zgadzasz się ze mną, że nie zawsze nazwa potrawy oddaje jej "kuchnię
źródłową";)
Np. znany mi makaron po mediolańsku (surowy makaron, woda, przecier
pomidorowy, pokrojona mortadela, kostki cebuli i przyprawy), którego przepis
także dostałam z Niemiec, wątpię by był w przepisach kuchni włoskiej.
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|