Data: 2006-04-24 09:26:03
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik " JaMyszka" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
news:e2hm4a$6fa$1@inews.gazeta.pl...
> - pierogi ruskie
> - ryba po żydowsku
> - barszcz ukraiński
> - moja ulubiona kawa po turecku
- kawa po turecku - to jakiś nowomodny wymysl z lat PRLu, bo dawniej to się
kawę w Polsce robiło porządną i w tygielkach, jak w Turcji. Opis u
Mickiewicza niechaj stoi za świadectwo.
- barszcz ukraiński przed PRLem zwany był małoruskim, albo wprost ruskim,
analogicznie do pierogów. Przy czym nie ma to nic wspólnego z Rosjanami,
tylko z Rusią, czyli naszymi południowo-wschodnimi kresami. Raczej więc
akcent geograficzny niż narodowościowy.
- ryba po zydowsku - żydów nie znam żadnych (a szkoda), ale ten przepis
wygląda jek wprost wzięty z Compendium Ferculorum, z dawnej polskiej kuchni.
Może po prostu u polskich żydów dawne przepisy, nakazujące dodawania
migdałów i rodzynków do mięsa czy ryby, przetrwały dłużej??
Dominik Jan Domin
|