Data: 2006-04-24 10:00:43
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik " JaMyszka" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
news:e2i792$gm8$1@inews.gazeta.pl...
> Wymieniłam te potrawy, aby wykazać, że nie zawsze nazwa potrawy oddaje jej
> "kuchnię źródłową";)
> Thx za dokładniejsze wyjaśniena:)
Oczywiście, że tak. Całkowicie się z Tobą zgadzam. Dodałbym jeszcze:
- bigos litewski, który jest tradycyjna polską potrawą oraz
- sznycel po wiedeńsku, z jajkiem na górze, podczas gdy w wiedniu preferują
raczej kawałek cytryny...
Do kompletu dochodzi jeszcze to, ze choćby sam sznycel - to w jednej części
Polski kawał mięsa bez panierki, a w innej - kotlet mielony.
Ech, nasze nazewnictwo...
DJD
|