Data: 2006-04-24 11:30:26
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam!
Dnia 24-04-2006 o 11:26:03 Dominik Jan Domin <d...@p...onet.pl>
napisał:
(...)
> - ryba po zydowsku - Żydów nie znam żadnych (a szkoda),
Podziękuj ksenofobom takim jak Panslavista...
> ale ten przepis
> wygląda jek wprost wzięty z Compendium Ferculorum, z dawnej polskiej
> kuchni.
Kuchnia polska z żydowskiej czerpała pełnymi garściami, stąd komuś
może się wydawać, że ryba po żydowsku to typowo polska potrawa
Panslawista mógłby się nieźle zdziwić, przy ilu żydowskich
smakołykach uszy mu się trzęsły.
Odwrotny ruch był chyba szczątkowy - Żydzi mają zbyt wiele obostrzeń
dotyczących pożywienia.
> Może po prostu u polskich Żydów dawne przepisy, nakazujące dodawania
> migdałów i rodzynków do mięsa czy ryby, przetrwały dłużej??
Nakazujących?
Raczej dozwalających.
Akurat ryba po żydowsku rzeczywiście egzystuje jako potrawa typowo
żydowska,
ale z tego co wiem skopiowaliśmy przepis nie znając realiów.
U nas ryba po żydowsku jest słodkawa (fuj, nigdy tego nie cierpiałem),
natomiast oryginalnie słodkie dodatki jedynie łamały normalną słoność
potrawy. Tak więc nasz przepis polega na błędzie - w przepisie rodzynki,
czyli ma być słodkie :-)
--
Zdrówka - Wojtek H.
|