Data: 2006-04-24 11:56:35
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e2idqo$m03$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl> wrote in message
> news:op.s8ifk0pa5prtiq@pj43.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
...
>
>> Panslawista mógłby się nieźle zdziwić, przy ilu żydowskich
>> smakołykach uszy mu się trzęsły.
>
> Makagigi - przypomiałem sobie, ale czy to żydowskie - tego nie wiem, ale
> jako dziecko pamiętam, że bywaliśmy ja i moja babka, która mnie
> wychowywała, z wizytą u pewnej starszej pani (nie żydówki, lecz polskiej
> szlachcianki) i tam jadałem takie specjały jak marcepany czy makagigi...
Makakigi albo makagigi - przepis bliskowschodni, ale raczej turecko-arabski
niz żydowski. Analogicznie rachatłukum i chałwa.
DJD
|