Data: 2006-04-24 09:54:43
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: " JaMyszka" <j...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dominik Jan Domin napisał:
> > - pierogi ruskie
> > - ryba po żydowsku
> > - barszcz ukraiński
> > - moja ulubiona kawa po turecku
>
> - kawa po turecku - to jakiś nowomodny wymysl z lat PRLu, bo dawniej to się
> kawę w Polsce robiło porządną i w tygielkach, jak w Turcji. Opis u
> Mickiewicza niechaj stoi za świadectwo.
>
> - barszcz ukraiński przed PRLem zwany był małoruskim, albo wprost ruskim,
> analogicznie do pierogów. Przy czym nie ma to nic wspólnego z Rosjanami,
> tylko z Rusią, czyli naszymi południowo-wschodnimi kresami. Raczej więc
> akcent geograficzny niż narodowościowy.
>
> - ryba po zydowsku - żydów nie znam żadnych (a szkoda), ale ten przepis
> wygląda jek wprost wzięty z Compendium Ferculorum, z dawnej polskiej kuchni.
> Może po prostu u polskich żydów dawne przepisy, nakazujące dodawania
> migdałów i rodzynków do mięsa czy ryby, przetrwały dłużej??
Wymieniłam te potrawy, aby wykazać, że nie zawsze nazwa potrawy oddaje jej
"kuchnię źródłową";)
Thx za dokładniejsze wyjaśniena:)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|