Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.silweb.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: b...@m...pl (Barbara Czaplicka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Date: 26 Apr 2006 03:28:13 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 61
Message-ID: <06fc01c668d0$c9a3a870$2b016957@homeb60zjvrlf5>
References: <e2hrv6$nli$1@inews.gazeta.pl> <e2hso5$qj9$1@inews.gazeta.pl>
<e2hv0f$73j$1@inews.gazeta.pl> <e2hvmd$9t0$3@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1146014893 9065 213.180.130.18 (26 Apr 2006 01:28:13
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Apr 2006 01:28:13 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1807
X-Received: from 127.0.0.1 (AVG SMTP 7.0.344 [267.0.0]); Wed, 26 Apr 2006 03:28:57
+0200
X-Received: from 127.0.0.1 (AVG SMTP 7.0.344 [267.0.0]); Wed, 26 Apr 2006 03:28:57
+0200
X-Received: from 127.0.0.1 (AVG SMTP 7.0.344 [267.0.0]); Wed, 26 Apr 2006 03:28:57
+0200
X-Received: from 127.0.0.1 (AVG SMTP 7.0.344 [267.0.0]); Wed, 26 Apr 2006 03:28:57
+0200
X-Received: from 127.0.0.1 (AVG SMTP 7.0.344 [267.0.0]); Wed, 26 Apr 2006 03:28:57
+0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:267194
Ukryj nagłówki
----- Original Message -----
From: "BasiaBjk" <b...@Q...pl>
| JaMyszka napisał(a):
|
| > Trudno mi zgadywać, dlaczego przyczepiane są narodowości do
| niektórych potraw,
| > które nie są potrawami narodowymi.
|
| Pewnie te potrawy wywodzą się jednak (bardziej lub mniej pokrętnymi
| drogami) z kuchni narodowych lub regionalnych. Potem, po drodze były
| zmieniane, "ulepszane", oswajane - ale nazwa została, może dla
| upamiętnienia genezy.
|
| Podobnie z nazwiskami: zrazy Radziwiłłowskie, zupa cebulowa Przypkowska,
| czy wręcz z grupami zawodowymi - z tym chyba najbardziej pokrętnie: coś
| tam admiralskie, generalskie, "po kapitańsku", czy teraz popularna w
| przydrożnych gospodach tendencja w stronę "ludu": po chłopsku, po
| rybacku, a nawet "zupa dziadowska", jedzona przeze mnie w okolicach
| Zamościa (rodzaj kapuśniaku z wędzonką).
| --
| pa, BasiaBjk
Basiu, protestuje ! :-)
"zupa dziadowska" z Zamoscia i okolic - to zupa fasolowa - zmieniaki, biala
fasola, na koncu zacierka wlasnorecznie robiona, dobrze to gotowac z lyzka
smalcu.
a zupe te wykancza sie pokrojona w kostke cebula [duza ilosc] przyrumieniona na
smalcu ..
superek ta zupa.. a ilez razy moj glod zaspokajala w dziecinstwie :)
do teraz.. jak ugotuje spory gar - kilka litrow - 3-4 - to znika w ciagu jednego
popoludnia - i ja to sama zjadam !
pozdrowka :)
smacznego
Barbara
ps
podobnie sie ma sprawa z tzw. cebulakami - to sa placki zydowskie, oryginalne
wlasnie w zamosciu .. i nikt, kto mowi, ze robi cebuylaki.. nie ma racji.. tylko
w zamosciu mozna zjesc te z prawdziwego zdarzenia..
szkoda tylko, ze juz nie ma tureckiej piekarni.. bo Turka, ktorego rodzina
zasiedlala Zamosc w czasach kanclerza Jana Zamoyskiego - zostala przegnana z
tego miasta w koncowce lat 80.tych ... totez chlebka tureckiego z prawdziwego
zdarzenia juz niestety, nie ma ::(((
a co do przysmakow-potraw z innych krajow, a szczegolnie rejonu Bliskiego
Wschodu .. toz mysmy byli zakochani do niemozliwosci w tym Bliskim Wschodzie
....
warto wspomniec chocby szable, stroje, fryzury meskie szczegolnie ! .. a to z
Turcji wlasnie bylo ..
a teraz na sile szerzymy ksenofobie.. co za krotka i durna pamiec historyczna :(
B.
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|