Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "PabloGT" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: śledzie po królewsku!
Date: Sat, 10 Feb 2007 10:01:16 +0100
Organization: pk
Lines: 42
Message-ID: <eqk1lu$rk9$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <eqhubt$aq$1@nemesis.news.tpi.pl>
<1...@h...googlegroups.com>
Reply-To: "PabloGT" <p...@i...pl>
NNTP-Posting-Host: end26.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1171098110 28297 83.15.189.26 (10 Feb 2007 09:01:50
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 10 Feb 2007 09:01:50 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:290896
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
news:1171035666.686025.302290@h3g2000cwc.googlegroup
s.com...
On Feb 9, 1:49 pm, "PabloGT" <p...@i...pl> wrote:
> Witam Grupe!
> dwie garscie rodzynek
>
> Cebule pokroic dodac ocet cukier wode miod i olej.
> Gotować przez 40min, powoli mieszając
> Po ugotowaniu dodac rodzynki, wymieszac i odtsawić by wystygło.
> W naczyniu układać warstawami pokrojone śledzie i to coś co wystygło.
Ta potrawa przypomina mi gotowe śledzie "Szwedzkie" w słoiku,
produkowane przez Lisner'a. Ten sam skład plus słodka papryka w
proszku, ja bym dodała też nieco ostrej. Te "Szwedzkie" są wyśmienite
- jedne z niewielu gotowych przetworów, jakie kupuję. Twój przepis
wykorzystam na pewno - najpierw bez papryki, skoro mówisz, że
pyszne :-)
Ano pyszne, zaraz po tym poście udałem się do sklepu po śledzie i reszte
potrzenych rzeczy
W sumie napaliłem się i zrobiłem błąd bo kupiłem śledzie cienkie i takie
jakieś dziwne ( teraz rozłażą sie na widelcu, ale za to rozpływają w ustach)
Faktycznie trzeba poczekać ze dwa dni aby sie "przeżarły" bo są slodkie jak
cholera, a pić sie po nich chce jeszcze bardziej. Albo mniej cukru trzeba
dać wydaje mi się tak na oko że 1/4 szklanki w zupełności wystarczy. Aha i
jeszcze jedno z tego wzgledu że nie przepadam za smakiem octu, dalem go
odrobine mniej
ale za to pod koniec gotowania cebuli wycisnąłem całą cytrynke.
Masz racje z ta papryka bo kolor ich jest teraz szaro bury a papryka
(słodka) zrobi fajny kolor.
Może by tak dodać kurkume? kiedys.
Wydaje mi się że jak bedziemy wymieniać dośw. to lisner może nam buty
wypastować ewentualnie :)
pozdrawiam
PabloGT
|