Data: 2003-04-11 08:15:04
Temat: Re: smazenie na oleju z pestek winogron?
Od: anna <a...@r...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> ----------------------------------------
> Pani Patrycjo!
> Dr K. Bal z Samodzielnej Pracowni Technologii Żywności w IŻŻ odpowiedział
> na to pytanie w sposób następujšcy:
> " Oba oleje (zarówno z pestek winogron jak i z orzeszków arachidowych)
> charakteryzujš się duża zawartościš wielonienasyconych kwasów
> tłuszczowych, które w procesie smażenia (temp. ca.180 stopni C) mogš łatwo
> ulegać procesom utleniania podwójnych wišzań z wytworzeniem szkodliwych
> dla zdrowia produktów (np, wodoronadtlenki). Z tego względu nie mogš one
> być stosowane jako tłuszcze smażalnicze. "
> Pozdrowienia, kpi
>
ha, "a nie mowilam" ;))))))
to w takim razie na czym najlepiej smazyc?
--
anna
http://mitica.w.interia.pl
zawsze szukalam krajobrazow przedboskich.
stad moja slabosc do Chaosu.
(za e.cioranem)
|