Data: 2002-01-05 23:51:25
Temat: Re: sos do makaronu
Od: "Kasia L." <l...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Monisiatko" <M...@i...pl> napisał w wiadomości
news:02010522543082@polnews.pl...
> Hmmmm
> a to niby dlaczego???
>
> Wyczytalam, ze to, co wystepuje jako parmezan w przepisach, wedlug Wlochow
> jest .... lokalnym ostrym wedzonym serem.
O Matko! A co to za herezja :), kto to napisal? Parmigiano regiano
absolutnie nie jest wedzony. Jest produkowany z niepasteryzowanego mleka
krowiego na scisle okreslonym obszarze, najpierw wielkie kregi (o wadze ca
36 kg kazdy) dlugo moczy sie w solance a nastepnie dojrzewa co najmniej 12
miesiecy a bywa , ze 36- wtedy nazywa sie parmigiano regiano stravecchio.
Czesc serow, ktora nie zostala zakwalifikowana do dojrzewania jest
sprzedawana jako swieza grana da pasto. Uwielbiam ten ser i strasznie
cierpie bo z zapasu zostaly mi nedzne resztki przy skorce, ktore trudno juz
zetrzec. A w okolicy jest nie do kupienia. Nawet w hipermarketach:(
Kasia L.
|