Data: 2002-01-06 12:12:21
Temat: Re: sos do makaronu
Od: waldemar z domu <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
>>O Matko! A co to za herezja :), kto to napisal? Parmigiano regiano
>>absolutnie nie jest wedzony. Jest produkowany z niepasteryzowanego mleka
>>krowiego na scisle okreslonym obszarze, najpierw wielkie kregi (o wadze
>>ca
>>36 kg kazdy) dlugo moczy sie w solance a nastepnie dojrzewa co najmniej
>>12 miesiecy a bywa , ze 36- wtedy nazywa sie parmigiano regiano
>>stravecchio. Czesc serow, ktora nie zostala zakwalifikowana do dojrzewania
>>jest sprzedawana jako swieza grana da pasto. Uwielbiam ten ser i strasznie
>>cierpie bo z zapasu zostaly mi nedzne resztki przy skorce, ktore trudno
>>juz zetrzec. A w okolicy jest nie do kupienia. Nawet w hipermarketach:(
>
> Pewnie w takim razie masz racje.
> Ja te "herezje" uslyszalam lub wyczytalam, w jakim programie/gazecie o
> gotowaniu. Moze chodzilo o lokalny ostry ser....nie pamietam.
> W kazdym razie - polski parmezan jest fuj, wloski jest za drogi , wiec
> .... trzeba sobie radzic.
> I moje radzenie poelga na konsekwentnym zastepowaniu go rolada ustrzycka -
> ostry ser.
a spróbuj z kaszkawałem, bułgarskim, macedońskim, greckim, tureckim, wsio
ryba. Twardy, dość ostry ser owczy. I szalenie zjadliwy. A tak nawiasem
mówiąc, to ja stosuję do spaghetti także goudę, ale z tych "belegen". Nie
jadam także goudy nie-holenderskiej, bo nie lubię.
Waldek
|