Data: 2002-01-06 11:14:27
Temat: Re: sos do makaronu
Od: "Monisiatko" <M...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
>Użytkownik "Monisiatko" <M...@i...pl> napisał w wiadomości
>news:02010522543082@polnews.pl...
>> Hmmmm
>> a to niby dlaczego???
>>
>> Wyczytalam, ze to, co wystepuje jako parmezan w przepisach, wedlug Wlochow
>> jest .... lokalnym ostrym wedzonym serem.
>
>O Matko! A co to za herezja :), kto to napisal? Parmigiano regiano
>absolutnie nie jest wedzony. Jest produkowany z niepasteryzowanego mleka
>krowiego na scisle okreslonym obszarze, najpierw wielkie kregi (o wadze ca
>36 kg kazdy) dlugo moczy sie w solance a nastepnie dojrzewa co najmniej 12
>miesiecy a bywa , ze 36- wtedy nazywa sie parmigiano regiano stravecchio.
>Czesc serow, ktora nie zostala zakwalifikowana do dojrzewania jest
>sprzedawana jako swieza grana da pasto. Uwielbiam ten ser i strasznie
>cierpie bo z zapasu zostaly mi nedzne resztki przy skorce, ktore trudno juz
>zetrzec. A w okolicy jest nie do kupienia. Nawet w hipermarketach:(
>
>Kasia L.
Hmmmm
Pewnie w takim razie masz racje.
Ja te "herezje" uslyszalam lub wyczytalam, w jakim programie/gazecie o
gotowaniu. Moze chodzilo o lokalny ostry ser....nie pamietam.
W kazdym razie - polski parmezan jest fuj, wloski jest za drogi , wiec ....
trzeba sobie radzic.
I moje radzenie poelga na konsekwentnym zastepowaniu go rolada ustrzycka -
ostry ser.
Monisiatko
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----
|