Data: 2001-09-02 18:26:13
Temat: Re: sos sojowy
Od: Waldemar Krzok <5...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > nio wlasnie taki kupilem, ciemny i wszystko na nim po japonsku czy chinsku
> > tylko mala polska klakietka
> >
>
> japonski jest lepszy i drozszy niz chinski .
> Zasada uzywania sosu dodaje sie wody ale i cukier nie duzo do smaku ..
> Po otwarciu do lodowki .
jest kilka gatunków sosu sojowego:
jasny wytrawny, ciemny wytrawny,
ciemny słodki == ketjap manis, indonezyjski
japoński zawiera na ogół glutamat sodu, czego nie wszyscy lubią (np. mój
kolega dostaje laksyry, jak to na śląsku mawiają)
dla mnie chiński jest dużo lepszy i o wiele tańszy od japońskiego.
Konkretnie płacę 2DM za litr. Stoi koło kuchni a nie w lodówce i dobrze
się ma. NA ogół ta flacha jest pusta po 2-3 miesiącach.
Waldek
|