Data: 2005-11-04 14:33:19
Temat: Re: suszona kielbasa
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Uzytkownik "Krystyna Chiger" <k...@p...pl> napisal w wiadomosci
news:436b6f4d$1@news.home.net.pl...
> W saletrze stare gospodynie moczyly mieso na pieczen. Po saletrze
> pieczen wolowa byla rozowa w srodku. A wiecej to i ja nie wiem.
Saletra, azotan potasu, stary srodek konserwujacy miesko, razem z sola.
Dodawany do kielbas, do szynki, ozorów, innych kawalków.
Obecnie daja oprócz azotanu tez azotyn, bezporównania bardziej szkodliwy. No
i szyneczki to nie pekluja przez 6 tygodni, tylko sypie tego konserwantu za
duzo i jest miesko bleeeee... juz stare gospodynie przestrzegaly, ze za duzo
saletry miesko wysusza i jest niedobre.
Dominik Jan Domin
|