Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!.P
OSTED!not-for-mail
From: stefan <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: świńskie przełyki
Date: Fri, 25 Jan 2019 21:30:07 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 73
Message-ID: <q2frkn$mr1$1@node2.news.atman.pl>
References: <M...@n...neostrada.pl>
<q2errr$sdj$1@node1.news.atman.pl>
<5c4b68e5$0$505$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-64-34-83.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1548448215 23393 89.64.34.83 (25 Jan 2019 20:30:15 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 25 Jan 2019 20:30:15 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:60.0) Gecko/20100101
Thunderbird/60.4.0
In-Reply-To: <5c4b68e5$0$505$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Language: pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381776
Ukryj nagłówki
W dniu 2019-01-25 o 20:52, XL pisze:
> stefan <s...@w...pl> wrote:
>> W dniu 2019-01-24 o 21:45, Gil pisze:
>>> W KL Kaufland sprzedaja świńskie przełyki. Na tackach obok płucek i
>>> wątróbki. Czy jest to jakiś delikates po przyrządzeniu i co z tym zrobić
>>> skoro to jest dopuszczone do spożycia?
>>> Lubię świńskie nóżki, golonkę i salceson. Mózg uwielbiam jeść smażony na
>>> świeżo z jajkiem i pieprzem. Płucka też są świetne w pierogach.
>>> Ale co robic z przełykami??? Podobno to chiński smakołyk !
>>> Przy chodzi mi do głowy - kroić w dzwonka jak kalmary. Gotowć i
>>> panierować?
>>>
>>>
>> macerowane w sosie rybnym (najlepiej jak dla mnie to Yulu), panierowane
>> w orzeszkach, na głębokim tłuszczu. Smakują trochę jak ośmiornica z
>> żeberkami z chrząstki. Jak dobrze przyrządzone to takie kruchutkie krążki.
>> A tak a'propos - Nie widziałeś krowich cycków czyli wymion, wymiączek
>> vel gryfu? Chodzą za mną smaki od paru lat.... :)
>>
>
> Z netu:
> "Wymię a la cielęcina 80 min
> 50 dag wymienia
> 1 listek laurowy
> 1 płaska łyżka przyprawy "Jarzynka"
> 1 jajo
> 1 szklanka tartej bułki
> 2 łyżki mąki
> 6 dag margaryny lub smalcu
> 1 łyżka surowego masła
> 5-6 ziaren pieprzu
> sól do smaku
>
> ,,Wymię namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 4-5 godzin. Wyjąć, wypłukać,
> odcisnąć. Kilka razy obgotować, zalewając coraz nowym wrzątkiem. Obgotowane
> wymię zalać w szybkowarze gorącą wodą, posolić, włożyć listek laurowy,
> pieprz i
> przyprawę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 80 minut od momentu ppcw. Ugotowane
> wymię pokroić na plastry grubości 1 cm, każdy posypać solą i pieprzem
> obtoczyć w
> rozbitym z mąką jaju, a potem w bułce tartej i obrumienić na tłuszczu z obu
> stron. Przy podawaniu na gorąco na każdy położyć kawałek surowego masła.
> Tak
> przyrządzone wymię smakuje jak cielęcina.
> Kuchnia rzymska: Wymię. Wymię ugotujesz w wodzie, zepniesz je szpikulcami z
> trzciny, posypiesz solą i wstawisz do pieca lub na ruszt. Delikatnie
> podpieczesz. Utrzesz pieprzu, lubczyku ogrodowego, sosu ze sfermentowanych
> ryb,
> czystego wina oraz wina z rodzynek, zagęścisz krochmalem i polejesz tym
> wymię.
> Kotlety:
> 50 dkg wymion, 1 marchew,0.5 małego selera,1 pietruszka,1 por,1 - 2 liście
> kapusty włoskiej,1 jajo,1 łyżka mąki pszennej,10 dkg bułki tartej,
> 15 dkg margaryny.
> Wymię umyć pod bieżącą wodą. Warzywa umyć, obrać i wraz z wymieniem
> ugotować od
> zimnej osolonej wody do miękkości. Po ugotowaniu wymię obrać z błon,
> przedtem
> zanurzając przez chwilkę w zimnej wodzie, obrane wymię pokroić na 4 płaty,
> lekko
> posolić, obtoczyć w mące, roztrzepanym jaju i bułce tartej. Uformować
> kształtny
> kotlet i smażyć na złocisty kolor z obu stron, na dobrze rozgrzanym
> tłuszczu.
> Podawać z ziemniakami i warzywami sezonowymi.""
>
Kochanienka, co z gryfu zrobić to od jakiś 50 lat wiem. Tylko skąd go
wziąść, znajomki ze skawińskiej i andrychowskiej rzeźni gdzies po
chmurkach się plątają....:(
pozdr
Stefan
|