Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia świńskie przełyki Re: świńskie przełyki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: świńskie przełyki

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!.P
OSTED!not-for-mail
From: stefan <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: świńskie przełyki
Date: Fri, 25 Jan 2019 21:30:07 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 73
Message-ID: <q2frkn$mr1$1@node2.news.atman.pl>
References: <M...@n...neostrada.pl>
<q2errr$sdj$1@node1.news.atman.pl>
<5c4b68e5$0$505$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-64-34-83.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1548448215 23393 89.64.34.83 (25 Jan 2019 20:30:15 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 25 Jan 2019 20:30:15 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:60.0) Gecko/20100101
Thunderbird/60.4.0
In-Reply-To: <5c4b68e5$0$505$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Language: pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381776
Ukryj nagłówki

W dniu 2019-01-25 o 20:52, XL pisze:
> stefan <s...@w...pl> wrote:
>> W dniu 2019-01-24 o 21:45, Gil pisze:
>>> W KL Kaufland sprzedaja świńskie przełyki. Na tackach obok płucek i
>>> wątróbki. Czy jest to jakiś delikates po przyrządzeniu i co z tym zrobić
>>> skoro to jest dopuszczone do spożycia?
>>> Lubię świńskie nóżki, golonkę i salceson. Mózg uwielbiam jeść smażony na
>>> świeżo z jajkiem i pieprzem. Płucka też są świetne w pierogach.
>>> Ale co robic z przełykami??? Podobno to chiński smakołyk !
>>> Przy chodzi mi do głowy - kroić w dzwonka jak kalmary. Gotowć i
>>> panierować?
>>>
>>>
>> macerowane w sosie rybnym (najlepiej jak dla mnie to Yulu), panierowane
>> w orzeszkach, na głębokim tłuszczu. Smakują trochę jak ośmiornica z
>> żeberkami z chrząstki. Jak dobrze przyrządzone to takie kruchutkie krążki.
>> A tak a'propos - Nie widziałeś krowich cycków czyli wymion, wymiączek
>> vel gryfu? Chodzą za mną smaki od paru lat.... :)
>>
>
> Z netu:
> "Wymię a la cielęcina 80 min
> 50 dag wymienia
> 1 listek laurowy
> 1 płaska łyżka przyprawy "Jarzynka"
> 1 jajo
> 1 szklanka tartej bułki
> 2 łyżki mąki
> 6 dag margaryny lub smalcu
> 1 łyżka surowego masła
> 5-6 ziaren pieprzu
> sól do smaku
>
> ,,Wymię namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 4-5 godzin. Wyjąć, wypłukać,
> odcisnąć. Kilka razy obgotować, zalewając coraz nowym wrzątkiem. Obgotowane
> wymię zalać w szybkowarze gorącą wodą, posolić, włożyć listek laurowy,
> pieprz i
> przyprawę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 80 minut od momentu ppcw. Ugotowane
> wymię pokroić na plastry grubości 1 cm, każdy posypać solą i pieprzem
> obtoczyć w
> rozbitym z mąką jaju, a potem w bułce tartej i obrumienić na tłuszczu z obu
> stron. Przy podawaniu na gorąco na każdy położyć kawałek surowego masła.
> Tak
> przyrządzone wymię smakuje jak cielęcina.
> Kuchnia rzymska: Wymię. Wymię ugotujesz w wodzie, zepniesz je szpikulcami z
> trzciny, posypiesz solą i wstawisz do pieca lub na ruszt. Delikatnie
> podpieczesz. Utrzesz pieprzu, lubczyku ogrodowego, sosu ze sfermentowanych
> ryb,
> czystego wina oraz wina z rodzynek, zagęścisz krochmalem i polejesz tym
> wymię.
> Kotlety:
> 50 dkg wymion, 1 marchew,0.5 małego selera,1 pietruszka,1 por,1 - 2 liście
> kapusty włoskiej,1 jajo,1 łyżka mąki pszennej,10 dkg bułki tartej,
> 15 dkg margaryny.
> Wymię umyć pod bieżącą wodą. Warzywa umyć, obrać i wraz z wymieniem
> ugotować od
> zimnej osolonej wody do miękkości. Po ugotowaniu wymię obrać z błon,
> przedtem
> zanurzając przez chwilkę w zimnej wodzie, obrane wymię pokroić na 4 płaty,
> lekko
> posolić, obtoczyć w mące, roztrzepanym jaju i bułce tartej. Uformować
> kształtny
> kotlet i smażyć na złocisty kolor z obu stron, na dobrze rozgrzanym
> tłuszczu.
> Podawać z ziemniakami i warzywami sezonowymi.""
>

Kochanienka, co z gryfu zrobić to od jakiś 50 lat wiem. Tylko skąd go
wziąść, znajomki ze skawińskiej i andrychowskiej rzeźni gdzies po
chmurkach się plątają....:(

pozdr
Stefan

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
26.01 Akarm
26.01 XL
27.01 Gil
08.03 Jivanmukta
08.03 d...@g...com
08.03 stefan
12.03 XL
12.03 XL
12.03 Jivanmukta
12.03 XL
12.03 stefan
14.03 XL
29.09 RM
29.09 Trefniś
29.09 Animka
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?