Data: 2019-01-26 03:14:25
Temat: Re: świńskie przełyki
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
stefan <s...@w...pl> wrote:
> W dniu 2019-01-25 o 20:52, XL pisze:
>> stefan <s...@w...pl> wrote:
>>> W dniu 2019-01-24 o 21:45, Gil pisze:
>>>> W KL Kaufland sprzedaja świńskie przełyki. Na tackach obok płucek i
>>>> wątróbki. Czy jest to jakiś delikates po przyrządzeniu i co z tym zrobić
>>>> skoro to jest dopuszczone do spożycia?
>>>> Lubię świńskie nóżki, golonkę i salceson. Mózg uwielbiam jeść smażony na
>>>> świeżo z jajkiem i pieprzem. Płucka też są świetne w pierogach.
>>>> Ale co robic z przełykami??? Podobno to chiński smakołyk !
>>>> Przy chodzi mi do głowy - kroić w dzwonka jak kalmary. Gotowć i
>>>> panierować?
>>>>
>>>>
>>> macerowane w sosie rybnym (najlepiej jak dla mnie to Yulu), panierowane
>>> w orzeszkach, na głębokim tłuszczu. Smakują trochę jak ośmiornica z
>>> żeberkami z chrząstki. Jak dobrze przyrządzone to takie kruchutkie krążki.
>>> A tak a'propos - Nie widziałeś krowich cycków czyli wymion, wymiączek
>>> vel gryfu? Chodzą za mną smaki od paru lat.... :)
>>>
>>
>> Z netu:
>> "Wymię a la cielęcina 80 min
>> 50 dag wymienia
>> 1 listek laurowy
>> 1 płaska łyżka przyprawy "Jarzynka"
>> 1 jajo
>> 1 szklanka tartej bułki
>> 2 łyżki mąki
>> 6 dag margaryny lub smalcu
>> 1 łyżka surowego masła
>> 5-6 ziaren pieprzu
>> sól do smaku
>>
>> ,,Wymię namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 4-5 godzin. Wyjąć, wypłukać,
>> odcisnąć. Kilka razy obgotować, zalewając coraz nowym wrzątkiem. Obgotowane
>> wymię zalać w szybkowarze gorącą wodą, posolić, włożyć listek laurowy,
>> pieprz i
>> przyprawę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 80 minut od momentu ppcw. Ugotowane
>> wymię pokroić na plastry grubości 1 cm, każdy posypać solą i pieprzem
>> obtoczyć w
>> rozbitym z mąką jaju, a potem w bułce tartej i obrumienić na tłuszczu z obu
>> stron. Przy podawaniu na gorąco na każdy położyć kawałek surowego masła.
>> Tak
>> przyrządzone wymię smakuje jak cielęcina.
>> Kuchnia rzymska: Wymię. Wymię ugotujesz w wodzie, zepniesz je szpikulcami z
>> trzciny, posypiesz solą i wstawisz do pieca lub na ruszt. Delikatnie
>> podpieczesz. Utrzesz pieprzu, lubczyku ogrodowego, sosu ze sfermentowanych
>> ryb,
>> czystego wina oraz wina z rodzynek, zagęścisz krochmalem i polejesz tym
>> wymię.
>> Kotlety:
>> 50 dkg wymion, 1 marchew,0.5 małego selera,1 pietruszka,1 por,1 - 2 liście
>> kapusty włoskiej,1 jajo,1 łyżka mąki pszennej,10 dkg bułki tartej,
>> 15 dkg margaryny.
>> Wymię umyć pod bieżącą wodą. Warzywa umyć, obrać i wraz z wymieniem
>> ugotować od
>> zimnej osolonej wody do miękkości. Po ugotowaniu wymię obrać z błon,
>> przedtem
>> zanurzając przez chwilkę w zimnej wodzie, obrane wymię pokroić na 4 płaty,
>> lekko
>> posolić, obtoczyć w mące, roztrzepanym jaju i bułce tartej. Uformować
>> kształtny
>> kotlet i smażyć na złocisty kolor z obu stron, na dobrze rozgrzanym
>> tłuszczu.
>> Podawać z ziemniakami i warzywami sezonowymi.""
>>
>
> Kochanienka, co z gryfu zrobić to od jakiś 50 lat wiem. Tylko skąd go
> wziąść, znajomki ze skawińskiej i andrychowskiej rzeźni gdzies po
> chmurkach się plątają....:(
>
I nas w Kielcach na bazarze na pewno jest.
--
XL Homoseksualizm NIE JEST wrodzony:
https://www.homoseksualizm.edu.pl/terapia/faq/337-mi
t-1-homoseksualizm-jest-wrodzony?fbclid=IwAR3bkm3Vwz
J2sQ5ctFV6BfG52bOppwjyFLf5H2fEqMH9VdsD-t4X9Aea8eE
|