Data: 2002-05-17 11:22:17
Temat: Re: szparagi - grube czy cienkie?
Od: "Jader" <j...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "PatryCCCja" <k...@s...pl> napisał w wiadomości
news:3CE4E253.A2C45E53@spinacz.pl...
> a o czym swiadcza takie przebarwienia, ze sa nieporzadane?
To znaczy, że zdążyły łeb z ziemi wystawić zanim się je zebrało, ew. długo
już leżą na straganie. Obie okoliczności są niepożądane ze względów
smakowo-estetycznych.
> a co do koloru, na punkcie ktorego jestes taki czuly ;) , czy biale
> szparagi to przypadkime nie takie rosnace w ziemi? chodzi o to ze sadzi
sie
> je w kopczyku i cale rosna pod ziemia?
Jasne.
> sadze jednak ze roznica miedzy
> bialymi i zielonymi nie jest taka sama jak miedzy kalafiorem i brokulem -
> tylko sie nie denerwuj :)
No oczywiście, że nie jest taka sama. Ale jest moim zdaniem podobna różnica
w smaku - zielone mają wyraźną jakby orzechową nutkę (podobnie jak brokuły),
podczas, kiedy białe są nieco i bardziej wyraziste w aromacie (podobnie jak
kalafior).
> zesz! jak to czytam to mnei skreca! ja nie widzialam tanszych niz 6 zł.
No tak, ale to tutaj jest zagłębie :) A mi przywozi kolega, który w drodze
do pracy przejeżdża obok plantacji. 3,50 za kilogram (to jakieś 2 pęczki)
prosto z pola :) Właśnie będę targał do domku 3 kg :D
> > p.s. I spieszyć się spieszyć, bo w NBA już finały konferencji, a sezon
na
> > szparagi kończy się mniej więcej równo z końcem rozgrywek :(
>
> czyli kiedy? tak na polski bym prosila :)
To zależy od pogody (i od ilości meczów ;), ale zdaje się, że oficjalnie
sezon kończy się w pierwszym tygodniu czerwca. Potem to już co najwyżej
niedobitki są, bo rolnicy przestają je wydłubywać (to trochę jak z
Beaujolais Nv. :).
Jader
|