Data: 2018-02-01 02:08:19
Temat: Re: szynka
Od: i...@g...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
Laseczki jadu kiełbasianego to beztlenowce, są wrażliwe na wysoką temperaturę oraz
sól, więc nie namnażają się w mięsie przy dostępie tlenu, lecz w źle przygotowanych
konserwach (czyli w naczyniach zamknietych bez zachowania staranności). Podczas
sterylizacji termicznej z konserw usunięte jest powietrze (a wraz z nim zawarty w nim
tlen) i powstaje środowisko beztlenowe oraz podciśnienie. Beztlenowość ta sprzyjałaby
rozmnożeniu tych paskud, gdyby nie to, że są one (oraz ich formy przetrwalne) zabite
przez tyndalizację. Tyndalizacja (czyli godzinna pasteryzacja zamknietych naczyń
przeprowadzona trzykrotnie w odstępie doby, w przerwach tenp. pokojowa!!! - ze
względu na cykl rozwojowy ww. bakterii) w połączeniu z peklowaniem/soleniem
zabezpiecza zakonserwowane mięso.
W mięsie zanurzonym w otwartym (czyli niehermetycznym) naczyniu z roztworem soli
(zwykłej lub peklującej) laseczki botuliny nie namnożą się, bo dociera tam tlen
(bezposrednio z powietrza oraz rozpuszczony w wodzie). Jeśli roztwór soli jest za
słaby, to mięso w najgorszym przypadku po prostu zgnije.
|