Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Marsjasz <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tarta - problemy
Date: Fri, 14 Jan 2005 14:37:33 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 26
Message-ID: <cs8i00$c0v$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <6...@n...onet.pl> <cs8bvm$98k$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: dmw154.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1105709888 12319 83.24.78.154 (14 Jan 2005 13:38:08
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 14 Jan 2005 13:38:08 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0 (Windows/20041206)
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <cs8bvm$98k$1@inews.gazeta.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:227834
Ukryj nagłówki
Sowa napisał(a):
>
> Ciasto w tarcie ma być tak cieniutkie jak się tylko uda. Żadnego proszku do
> pieczenia na boga, najlepiej żadnych jaj, ono nie ma rosnąć, ma być tylko
> delikatnym i prawie niezauważalnym obramowaniem dla farszu.
> Klasyczne ciasto do słonej tarty to: 2 szklanki mąki, szczypta soli, 120
> gr. zimnego masła, zimna woda - tyle żeby
> ciasto skleić. Mąkę rozetrzeć z masłem na żwirek, dodać sól i wodę, zagnieść
> szybko w elastyczne ciasto. Zawinąć w folię, wsadzić na przynajmniej pół
> godziny do lodówki, rozwałkować _jak najcieniej_, wyłożyć formę, obciąć
> brzegi wystające za bardzo ponad brzegi formy, ponakłuwać widelcem, wyłożyć
> na wierzch ciasta papier do pieczenia przycięty odpowiednio nasypać na
> niego ziarna suchej fasoli, żeby ciasto podczas pieczenia nie wybrzuszyło
> się.
> Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 220st, po ok 10 minutach zdjąć papier z
> fasolą (schować sobie na następny raz) i podpiec jeszcze ok 5-8 minut.
> Na gorący podpieczony spód wyłożyć nadzienie i piec w tym wypadku (szpinak+
> feta ok 30 minut)
>
> Sowa
>
>
nic dodać nic ujac...ale tego z fasola nie znalem...tylko czy ona aby
czasem nie zacznie strzelac w takiej temperaturze ???
Mars
|