Data: 2004-01-08 18:57:45
Temat: Re: tatar
Od: "melada1" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "nazgul" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:btk89s$q71$1@SunSITE.icm.edu.pl...
> Zjadłabym tatara, ale tak naprawdę nigdy sama go nie robiłam. Może ktoś
poda
> mi sprawdzony przepis.
> A może jakiś udziwniony?
Tu ostatnio na grupie hitem są sikorki.
Nałapać, ukatrupić, sparzyć, aby pióra odeszły, usunąć wnętrzości, luzować i
zmiksować.
Następnie przyrządzić z przyprawami (sól, pieprz, odrobina czosnku) i
wymieszać z olejem z pestek winogron. Formować sikorcze gniazda i wbić
zółtko jajka przepiórczego w zagłębienie (pamiętać o salmonelli). Podawać z
cebulką drobno pokrojoną w otoczeniu grzybków marynowanych i ogórków
konserwowych oraz sardynek zmielonych na pastę. Dla koneserów sos sojowy i
musztarda.
melada1
Uwaga sikorki sosnkówki mogą dawać posmak żywicy!
|