Data: 2009-02-03 09:22:12
Temat: Re: terminarz przygotowan do imprezy
Od: Lila <H...@H...Com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Steve Adeleke <k...@o...pl> napisał:
> W menu beda:
> -barszcz
> -pierogi z kapusta i grzybami
Ok
> - 2 rodzaje ryzu
> - ziemniaki gotowane, serwowane z maslem i koperkiem/pietruszka
Zostawilabym sam ryz - po co meczyc sie z ziemniakami.
> -2,3 rodzaje mies i/lub ryba + cos sojowego (kurczak marynowany w
> miodzie, schabowy, pieczona ryba (maslana?- zalezy co dobrego beda
> mieli w hurtowni w ktorej chcemy sie zaopatrzyc), pasztet sojowy lub
> grillowane steki sojowe (moze macie inny szybki pomysl na cos
> wegetarianskiego , ale przyzadzonego bez duzej ilosci tluszczu- jeden
> z naszych gosci jest na dosc specyficznej diecie- mamy w domu grill
> elektryczny)
OK
> - surowki (wybrane tak, aby udalo sie je jak najszybciej przygotowac i
> nie obciazac garkow i patelni, z ktorymi i tak bedzie kiepsko):
> zasmazane buraki wylowione z barszczu,
> utarta marchew z cytryna i oliwa,
> kapusta kiszona z jablkami, marchwia, cebula, oliwa i cukrem,
> ogorki kiszone po prostu w slupki pokrojone,
> salata lodowa udajaca grecka z pomidorami, ogorkami, papryka,
> feta , oliwkami
Za duzo pracy z marchewka - ktora powinna byc utarta i zjedzona w tym
samym dniu.
Buraczki i kapustę mozna przyzadzic dzien wczesniej, salate lodową juz w
dniu imprezy.
> Problem nr 1 to pierogi:
> - ile policzyc ich na glowe goscia?
6
> - czy jesli ulepie je 2 dni wczesniej i przechowam w lodowce bez
> zamrazania to nic im sie nie stanie?
Lepiej je ugotowac wczesniej i okrasić masłem żeby się nie sklajały - w
dniu imprezy tylko odgrzac/odsmazyc.
> Problem nr 2 to kwestia przechowywania wazyw
> - wymyslilam sobie zeby ziemniaki obrac juz w czwartek
> Czy to dobry pomysl? Jesli tak to czy przechowac je zanurzone w wodzie
> czy suche?
Nie rob ziemniakow - tuczą ;-)
> - podobnie rzecz sie ma w kwestii burakow
Mozesz wczesniej.
> Problem nr 3 to mniejsza ilosc zimnych dan, ktore tylko czesci osob
> zaserwujemy na kolacje (do 15 osob, ale pewnie w praktyce 10)
> w gre wchodzi :
> - salatka jarzynowa (wg mnie najbardziej uniwersalny ambasador
> polskosci- wszystkim do tej pory smakowala) . Czy moge ugotowac wazywa
> w czwartek i kroic je w piatek?
Mozesz ugotowac i wczesniej kroic - tylko majonez dodaj przed imprezą.
> -ryby/mieso w galarecie- czy przygotowanie w czwartek to dobry pomysl
> - pieczony schab ze sliwka pytanie jw
Jak najbardziej - tylko przechowywac w chlodzie - w lutym mozna na
balkonie
> Problem nr 4
> To ilosc jedzenia. Obiad musi sie zakonczyc w 3 godziny w tym jakas
> czesc gadajaco- rozrywkowo- kulturalna wiec zbyt duzo dokladek nie
> bedzie.
> - Czy 200g mies/ryb na glowe to dobra ilosc?
Jak dla mnie za duza. Wyobraz sobie ile ty byś zjadla na obiad i pomnoz to
przez liczbe gosci.
> - wstepnie 200g ryzu zalozylismy na goscia rowniez
Za duzo - to są 2 woreczki ryzu, normalnie je sie polowe woreczka.
> Ilosc liczona od maxymalnej mozliwej ilosci gosci (spodziewana to
> 70-80% tej wartosci)
Licz od razu 70-80%
> W sobote planuje
> - wstawic do pieca zamarynowane w piatek kurczaki
> - upiec ryby w piatek zamarynowane
Zrob to w piatek - w sobote jak rozumiem masz slub i na tym sie skup :-)
> - przygotowac salatke na bazie salaty i swierzych krojonych w duze
> kawalki wazyw
To juz niech zrobia osoby, ktore beda pomagaly.
> Myslalam jeszcze o schabowych jako o jednym z naszych popisowych bialo-
> czerowonych dan.
> Zastanawiam sie tylko czy lepiej zapanierowac je w piatek i w takiej
> formie poprosic osoby ktore beda serwowac, zeby je usmazyly. Czy
> usmazyc w piatek i poprosic oodgrzanie,
Raczej odgrzewaj w piekarniku.
> Bylabym wdzieczna za wszelkie rady i wskazowki odnosnie doboru menu,
> oraz inne mogace usprawnic nam prace i wplynac pozytywnie na efekt
> koncowy.
Menu jest OK, a pozytywnie moze wplynie taka myśl, ze ludzie przyjda do
Was, żeby sie nacieszyc waszą uroczystością i waszym towarzystwem.
Jedzenie potraktuj jako dodatek. I wszystkiego najlepszego!
Pozdrowienia,
Lila
|