Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "eM eL" <b...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tortillas, fajitas i burritos
Date: Tue, 3 Aug 2004 16:19:53 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 45
Message-ID: <ceodv9$m6v$1@inews.gazeta.pl>
References: <ceobn9$8g5$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: client138.fwdc1.hawkcommunications.com
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1091549993 22751 172.20.26.240 (3 Aug 2004 16:19:53 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 3 Aug 2004 16:19:53 +0000 (UTC)
X-User: badbatz
X-Forwarded-For: 172.20.6.62
X-Remote-IP: client138.fwdc1.hawkcommunications.com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:210012
Ukryj nagłówki
eM <...@...c> napisał(a):
> Sprawa jest powazna :-). Im bardziej szukam, tym mniej wiem. Jezeli
> tortillas to mączne cienkie placki (i czy rzeczywiscie nazywane są u
> nas podplomykami?), a z farszem nazywane są fajitas, to co to jest
> burritos? A tacos? A tapas? A enchilada? A nachos?
>
> To ja dalej szukam, bo nie jestem leniwa, ale jakby ktos wiedzial
> szybciej, to niech mi tu ladnie lopatologicznie wylozy.
>
> Pozdrawiam tancząc i jedząc salsę ;-)
> eM skonfudowana po meksykansku (i to bez pomocy tequili czy tabasco)
fajitas? Mieso - zwykle krowa ale mozy byc dowolne - pokrojone w dosyc duze
kawalki z grilla, smazone lub z piekarnika, z cebula i warzywami - zwykle
papryka i pomidorem. Podaje sie z tortilla, guacamole (pasta z awokado)
smietana i jakims sosem (salsa, np. "pico de gallo") Mozna sobie zawijac w
tortilla samemu albo jesc widelcem i zagryzac tortilla. Mieso na fajitas
nalezy marynowac przez pare godzin, czesto wbardzo prostych lekko kwasowych
marynatach, np. ocet czy sok z cytryny, pomaranczy, etc. W Meksyku
prawdziwe fajitas nazywaja sie "arracheras" i sa robione ze steku na
grillu. Palce lizac!
burritos? co leci owiniete w cienka tortilla: ryz, mieso (takze fajitas),
fasola (szczegolnie maziowata "frijoles refritos") plus przyprawy i warzywa
oraz salsa. Specjalny przypadek burrito to enchilada
tacos? Twarde lub miekkie. Zwykle twarda tortilla z kukurydzy zgieta na
pol wypelniona miesem milonym z przyprawami, salsa, etc.
tapas? To Hiszpania - male "przegryzki" na jeden zab...Np. pieczona figa
zapakowana w "jamon serrano" z kropelka koniaku w srodku:-)))
enchilada? Specjalny przypadek burrito (inne nadzienie, wiecej sosu.)
nachos? chipsy zwykle kukurydziana z salsa albo stopionym serem, pasta
fasolowa, etc.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><There are lies, damned lies and statistics><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|