Data: 2006-04-29 19:07:03
Temat: Re: tuńczyk ?
Od: z...@g...com
Pokaż wszystkie nagłówki
fuksa napisał(a):
> mam kawałek tuńczyka- jak zrobić, żeby podkreślić, wydobyć smak?
> jeszcze nie jadłam innego niż z puszki:)
>
> mile widziany prosty przepis, bo mam tylko na 3 porcyjki :)
>
Zaczynasz od tego, ze wstawiasz wodę na makaron. Jak Ci się
już-prawie-zagotowała, na odrobinie oliwy podsmażasz ząbek czosnku.
Wrzucasz w to tuńczyka, solisz, pieprzysz, cytrynisz, przykrywasz
(najlepiej jak to jest tuńczyk w sosie własnym) i niech się tak dusi
przez ten czas, dopóki Ci się nie ugotuje makaron. Ugotowany makaron
odcedzasz i wrzucasz do tego tuńczyka, mieszasz razem przez chwilę
podgrzewając. Zdejmujesz z ognia i dodajesz do tego _świeży_ pomidor
pokrojony w kostkę, posypujesz czymś zielonym (ja- natką lub
koperkiem) i gotowe.
Całość trwa tyle, co ugotowanie makaronu plus minuta. Bardzo fajnie
podkresla smak tunczyka. Jesli to nie jest tunczyk w sosie wlasnym,
trzeba dodac do niego ciut wody, zeby sie nie przypalil.
Przepraszam za niekonsekwencje w uzywaniu pliterek, cudza klawiatura i
zle mi sie pisze.
Smacznego!
--
pozdrawiam,
Ola Zyszkowska
|