Data: 2006-04-30 14:33:46
Temat: Re: tuńczyk ?
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Atunia " <a...@g...pl> wrote in message
news:e320q5$lur$1@inews.gazeta.pl...> fuksa <f...@w...pl> napisał(a):
> Najsmaczniejszy w postaci tatara... posiekany drobniutko (tylko nie
> miksowany!!!), z żółtkiem (wersja lux: z żółtkiem z jaj przepiórczych),
> ciutką
> maggi lub sosu sojowego, podany (ale nie zmieszany) z posiekanymi
> dodatkami (w
> miseczkach, oliwki, kaparki, cebulka). Ech, rozmarzyłam się, ciekawe czy
> Epi w
> w tym tygodniu będzie, może kawałek nabyć?
Nieczesto polemizuje z przepisami - w koncu to de gustibus - ale tutaj
musze...
"Tuna tartare" z zoltkem to jak flaki z olejem. Tunczyk jest bardzo
szlachetna w smaku ryba, i naprawde nie warto robic z niego jakiegos
mazidla, natomiast warto ja przyrzadzac z jak najmniejsza iloscia
skladnikow. A zoltko jajka przepiorczego mozna podac "na boku" (w otwartej
skorupce) ale raczej nie do tunczyka...
Ale - YMMV.
--
><eM eL><
|