Data: 2001-09-26 14:48:31
Temat: Re: w sprawie szarlotki
Od: "adiola" <a...@p...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Robie i wychodzi, ale nie jest to tradycyjne wykonanie.
Najpierw pieke ciasto kruche, ale tak na cacy, musi byc upieczone porzadnie.
Dusze jablka ( na duza blache ok. 2 kg) prawie bez wody i czesto odkrywam,
zeby porzadnie odparowalo. Doprawiam cukrem, cynamonem i dolewam 2 galaretki
cytrynowe ( rozpuszczone w niewielkiej ilosci goracej wody ( wystarczy ok
300 ml wody ). Wykladam to na ciasto, robie kruszonke i podpiekam w piecu az
sie ladnie zrumieni.
Po wystudzeniu wkladam na kilka godzin do lodowki, zeby porzadnie zastyglo i
juz. Kroi sie idealnie, nie rozpada sie i najwazniejsze warstwa jablek jest
gruba.
Proporcji na ciasto nie pisze, bo chyba kazdy ma swoje :))))))))))))
pozdr.
adiola
|